zaterdag 31 augustus 2013

Tutorial één - Made by Fie

Hoe maak je een simpel A-lijn rokje met boordstof?

Het patroon hieronder is -een beetje geschat- maat 80/86. De lengte is aan te passen aan jouw mini-mensje en hangt af of je met een biais gaat werken of gewoon gaat omzomen. In het patroon is rekening gehouden met een zoom dus incl. 2cm.

Benodigheden:

- Stof: ongeveer 1/4 metertje
- Boordstof (hier 10cm breed en 50cm lang) Tip: voor de lengte neem je 80 à 85% van 
  de omtrek van je rokje. Hier is de omtrek ongeveer 60cm dus kom je uit op ongeveer 
  50 cm boordstoflengte.
- Naaigaren
- Eventueel biais

 Te volgen stappen (zie foto's hieronder):

1/  Knip 2x de rokpanden op de stofvouw en 1x de strook boordstof
2/ Als je met een zoom werkt, is het nu handig deze al om te vouwen en te strijken. 
    Keer daarvoor 1cm stof van buiten naar binnen en keer daarna jouw zoompje nog 
    eens 1 cm naar binnen. 
3/ Klik eerst je zoom terug open aan de zijkanten.
    Leg de rokpanden met de goede kanten op elkaar en overlock de zijkanten. Je kan 
    dit uiteraard ook doen met een gewone naaimachine: alle 4 de zijkanten zigzaggen, 
    de rokpanden met de goede kanten op elkaar leggen en op 1,5cm stikken. Strijk 
    daarna de zijnaden open.   
4/ Zet de draad vast van je overlockstiksel. Ik deed dit door nog eens over dit stiksel te
    gaan met de gewone naaimachine. Dit zorgt ook voor meer stevigheid van je naad. 
5/ Stik je zoom onderaan. Ik deed dit door middel van 2 lijnen boven elkaar. Je kan 
    evengoed een biais gebruiken uiteraard. 
6/ Heb je een fancy label? Naai het er dan nu in.
7/ Neem je strook boordstof en vouw dubbel in de breedte met de goede kanten op 
    elkaar. Overlock of zigzag. 
8/ Keer je boordstof terug naar de goede kant en vouw dubbel in de lengte
9/ Keer je rokje binnenste buiten en zet de boordstof vast met speldjes, goede kanten 
    op elkaar. Zorg ervoor dat de naden mooi overeen komen. 
10/ Overlock of naai vast. Ik deed beiden voor de stevigheid. 
11/ Draai om en KLAAR! 

Gemakkelijk, toch? Opmerkingen, bedenkingen zijn altijd welkom. Het is dan ook mijn eerste tutorial en missen is menselijk ;-)







 Ps: wie spot Jade op de foto? ;-)

vrijdag 30 augustus 2013

Bambi

Overlaatst zag ik een leuk rokje passeren van een lief dametje dat ondertussen uit dat rokje was gegroeid. Ik kon hier nog een half metertje stof bemachtigen en kon niet wachten tot de postbode (weer eens) het pakje afleverde. 

Tot nu toe maakte ik de dochter haar rokjes op elastiek, maar eigenlijk is boordstof even gemakkelijk. En 't is eens iets anders.
Ik deed het op mijn manier, maar je kan evengoed je mosterd hier halen. Bij mijn volgend exemplaar neem ik eens uitgebreid foto's met tekst en uitleg, beloofd! 

Stof: Hertjes en boordstof groen (Sjiekebiele) 


 

"Ge moét afsnijden"

Eerlijk is eerlijk...de oker kaptrui stelde me teleur. Ik had mijn naden niet voldoende vastgezet en het begon steeds meer op kaas met gaten te lijken. Niét goed. Ok, het was mijn testtrui maar ik vond hem best leuk als blijvertje. De perfectionist in mij vond dat het beter kon. Dus nam ik mijn oorspronkelijk plan er weer bij en sneed mijn vosjesstof aan. 

Ik begon met de goede raad van de mama: "Ge moét afsnijden"! Een overlock dient om te snijden meiske". "En stikt er ook nog maar nekeer achter". Mijn mama is een wijze madam, letterlijk en figuurlijk. Dus ik nam haar raad ten harte en stikte vast gelijk mijn leven er van afhing. Deze keer géén kaas met gaten. En zowaar het resultaat, een perfecte vossenhoody. Jeej! 

Stof: Fancy Fox by Poppy en oker tricot (Artevelde stoffen Gent)
Patroon: Stof voor durf het zelvers
Speldje selfmade: Miep-ie.nl
 

maandag 26 augustus 2013

Hoody

Manlief had een paar nieuwe sneakers nodig dus trokken we zaterdag richting Gent. Leve mobiel internet dus even vlug googlen of ik een stoffenwinkel kon meepikken onderweg. En zo kwamen we hier terecht. Ok, niet de meest hippe winkel maar ik kon er toch een leuke vossenstof op de kop tikken. In tricot...ai ai.

Op mijn wishlist stond er al een tijdje de hoody uit hun boek. Helaas pindakaas vanaf maat 98 maar ondertussen weet ik al dat alles toch vrij klein valt en ik het zeker een poging kon wagen. Vlijtig begon ik de binnenstof te knippen om al snel tot de vaststelling te komen dat de omschrijving niet spreekt van een gedubbeld exemplaar. Weer helaas pindakaas. 

Dan maar een proefversie met enkel de vosjes in de kap. Zal ook wel mooi zijn. De gedubbelde versie houd ik voor als ik eens écht moedig ben. De werkomschrijving kan je hier vinden.

Hieronder het resultaat! Op een paar schoonheidsfoutjes na, een leuke hoody voor een stoere meid (het moet niet altijd snoepjesroze zijn). En uit onze fouten leren we: altijd je overlock-stiksel vast zetten. Je kan hier vinden hoe je dat doet.



Patroon: Stof voor durf het zelvers
Stof: Fancy Fox by Poppy en oker tricot (Artevelde stoffen Gent)
Navy boordstof (Markt Lokeren)

vrijdag 23 augustus 2013

Snoepjesroze

Een naaidip...voor velen geen onbekend begrip. Meestal vooraf gegaan door een heel creatieve periode om dan stilletjes aan uit te doven door tijdsgebrek en babyperikelen. De dochter heeft geen stilzittend 'gat'. Stappen, stappen, stappen...neen, niét alleen maar met z'n tweeën. Leuke fase die 1+ maar o zo vermoeiend. Maar met dit in het verschiet, kon ik niet anders dan subtiel het winnie-de-pooh loopwagentje boven halen en hopen dat dit de dochter even kon afleiden. 

Het wordt een creatief jaar, dat is zeker. Binnenkort start de naailes (en hoop ik eindelijk eens een knoopsgat te leren maken *bloos*) en ga ik met haar naar Stik Niklaas om leuke workshops te volgen. Genoeg redenen om die naaidip goodbye te zeggen en er weer ferm in te vliegen. 

Op het programma vandaag iets simpels. We willen geen frustraties kweken, het moet snel gaan en het moet vooral plezant stikken. 
Het werd een donsdekenovertrek voor de babykamer. Of moet ik peuterkamer zeggen? Want mademoiselle wordt groot.

Ik maakte een exacte kopie van een bestaande overtrek. 
Benodigdheden:
* één stuk stof van 130cmx95cm
* één stuk stof van 150cmx95cm. Iets langer dus om een 'flap' te maken langs de binnenzijde.

Eigenlijk best simpel, net zoals ik het wou. Van beide stukken stof ging ik met de overlock over één breedte en zoomde ik om met de gewone naaimachine. Daarna even met het strijkijzer een stukje van het grootste stuk stof naar binnen strijken (de 'flap') zodat beide stukken stof even groot worden. 
Ik legde daarna de stukken stof met de goede kanten op elkaar (de 'flap' komt dan langs de buitenzijde te liggen) en ging er met de overlock over. Daarna nog even over stikken voor de stevigheid, naden strijken en KLAAR! 

De overtrek matcht nu perfect bij de eerder gemaakte vlaggenlijn die na de dochter haar eerste verjaardag verhuisde naar haar kamer. Meneer uil en Mevrouw giraf keken er naar en zagen dat het goed was. Zij blij, ik blij.


Stof: Hamburger Liebe - Dutch Love Blossom Rosa

woensdag 14 augustus 2013

Rokjes voor luizakken

Het moeten niet altijd kleedjes zijn die vanonder de naaimachine rollen. Ik had nog wat stof over van mijn vorig projectje en zocht een snel en gemakkelijk doel om de middaglunch mee op te vullen. Jaja, zo verslaafd ben ik. Nu ja, kwestie van manlief niet altijd in de kou te zetten 's avonds. De laatste tijd ging er nogal veel tijd naar het kleedje from hell. 

Ik had nog een patroontje liggen van mijn allereerste naailes. Een A lijn-rokje van Mme Zsa zsa. Zonder de tierlantijntjes. Ik gebruikte enkel het voorpand + naarwaarde bovenaan. Aangezien het kleinste patroon voor een 2jarige is, liet ik de naadwaarde onderaan weg.
Geen beleg, geen rits, niks nada.

1/  Patroon op stofvouw leggen en knippen maar. Doe dit 2x. 
2/  Overlock of zigzag de zijkanten van de 2 lappen stof.
3/  Leg de 2 lappen stof met de goede kanten op elkaar en stik de zijkanten aan elkaar.
4/  Strijk de naden open
5/  Plooi bovenaan 1cm naar binnen en dan nog eens 2,3 à 2,5cm naar binnen. 
     Dit wordt de elastiekkoker. Ik gebruikte elastiek uit de Hema van 20mm.
6/  Stik de koker boven en onder zo dicht mogelijk tegen de rand maar laat 
     een opening van ongeveer 3cm bij het stikken van de onderrand. 
7/  Nu kan je de elastiek door de koker trekken. Gebruik hiervoor een veiligheidsspeld. 
     Echt een handig trucje.
8/  Bepaal hoe strak of hoe los je rokje bovenaan moet zijn en stik de elastiek even 
     samen.
9/  Daarna de opening van de koker dicht stikken waarbij je meteen ook even over
     de elastiek mee stikt zodat deze niet verschuift.
10/ Stik een biais aan de onderkant van je rokje OF zoom hem om. Aan jou de keuze!

Et voila, het rokje voor luizakken is in 10 stappen klaar. Geen zever, ideaal voor tijdens de lunchpauze (als je home office hebt).



Stof: Veritas

dinsdag 13 augustus 2013

Vloeken niet toegelaten

Het jurkje met peter pan kraagje, also known as 'het jurkje met het claudine kraagje'. In fashion terms 'Col Claudine'. Ik ging me er eens aan wagen. Geen goed idee. 

Het begon met de keuze van mijn stofje. Een leuk retro motiefje uit de Veritas. Ze zijn veel te duur, rimpelen geweldig snel maar zijn o zo mooi. Ik zag er al direct een blauwe paspel bij en knalgele rits. Dit ging hét favoriete kleedje worden. Met zakjes en al. 

Het patroon vond ik hier

Gevloek...veel gevloek. "Klote kleed". "Klote tutorial". En vooral "waar ben ik aan begonnen". Maar ik was verliefd op het stofje en nog het meest op Claudine. Het moést lukken, het leven is niet voor opgevers. 

Uiteindelijk zat het kleed in elkaar. Ik had liever de armsgaten anders afgewerkt en niet met biais maar hoe ik het kleedje draaide of keerde, het bleek echt onomkeerbaar. *Zucht* het zit in elkaar, eindelijk, na veel gezaag en geklaag. De tutorial klasseer ik zoals vele voorgangsters verticaal in de prullenbak. Nooit meer, jamais, never again. 
Col Claudine daarentegen...

 Stof: Veritas



 

zaterdag 10 augustus 2013

Traktatie (zn): "smulpartij"

Jade werd vorige week een jaartje. Verjaren in de vakantie...geen cadeau. Ik ben zelf ook een zomerkindje en baalde big time in mijn kinderjaren. Nu ja, ze mag niet klagen. Altijd mooi weer en altijd de molekens voor de deur (met dank aan de Lokerse Feesten). De "flosch" leren we haar wel later pakken. 

Traditioneel hoort er bij verjaren een traktatie. Een ongeschreven regel, ook in het kinderdagverblijf. Het is allemaal niet nodig, maar toch doet iedereen er aan mee. Het perfecte excuus om achter mijn naaimachine te kruipen. 

Het werd een traktatiemandje met lekkere koekjes. Zowel voor de bijters, als voor de tandlozen. Ik kon toch onmogelijk onze dochter uitsluiten op haar smulpartij?
Het patroontje vond ik hier. De afmetingen waren een gokje maar liet me bijstaan door wat wiskunde. Het werd een cirkel met een diameter van 12cm. De omranding: 38cm op 15cm. Het bandwerk kon beginnen. En dit is het resultaat, hopelijk zijn de kids er blij mee als maandag de crèche weer open gaat!

 Stof: appeltjesstof was een tafellaken uit Italië

vrijdag 9 augustus 2013

SVDHZ - say what??

SVDHZ...regelmatig verscheen dit op verschillende fb-naaigroepjes. En vaak pijnigde ik mijn hoofd over de betekenis maar schonk er verder geen aandacht aan. Ik kon alleen maar aan SYTYCD denken, niét hetzelfde dames. 
Ik had het omkeerbaar kleedje in de vingers dus tijd voor een nieuwe uitdaging. Wat anders dan...een kleedje! Het is niet voor niks een verslaving. En ineens had ik het boek "Stof voor durf-het-zelvers" in mijn handen en de "frank" viel. 

Ik ging de uitdaging aan om het basiskleedje te maken in variatie 2 dus met flap. Mijn eerste poging mislukte faliekant en ook de flap vond ik niet mooi. Met goede moed begon ik vandaag aan mijn 2de poging. Vlug de rits recupereren en we gingen van start. De flap maakte ik dubbelzijdig, veel mooier. En ik knipte groot genoeg want groot valt het jurkje niet. Nog even de video-tutorial doornemen, met dank aan Claudia, and off we go!

En al zeg ik het zelf, het resultaat mag gezien worden. Buiten een schoonheidsfoutje bovenaan aan de rits, ben ik best tevreden. En dat voor de perfectionist in mij. 
Ik bestelde direct een leuk retrostofje bij juffertje uil om het kleedje nog een keer te maken, yes! 

Mijn model was blij, dus ik ook. Nu nog even groeien kleine meid


Stof: urban circus
 



  

donderdag 8 augustus 2013

Was het nu robe of jupe?

Ik vergiste me al meermaals maar het is wel degelijk "robe"...mijn verslaving. 
Mijn eerste creatie was een "jupe", ergens in de herfst vorig jaar, onder deskundige begeleiding van een Femma-instructrice. Schots en scheef, en vooral veel te groot, maar het was een rokje en ik was er trots op. Dochterlief heeft het nooit gedragen maar bon, het gaf me goede moed om door te zetten. 
Er volgende heel wat andere projectjes zoals een potloodrol, pamperzakje, ritszakje, zonnebrilzakje en vooral veel slabbetjes want daar kon je niet veel mee misdoen. 
Mijn grootste uitdaging was het omkeerbaar kleedje. Poepsimpel volgens velen maar de naaileek hier verstond er geen jota van. Dus veranderde ik mijn plan en maakte ik maar andere kleedjes. Volledig afgedragen in de crèche en bij deze sta ik er dus ook bekend als de naaimama. Leuk hé. 
Om to the point te komen: ik waagde me deze week nog eens aan het omkeerbaar kleedje. Deze keer volgde ik een andere tutorial en bingo! Het patroontje vond ik het beste hier
Het resultaat: